Wednesday, February 22, 2012

Οι ευθύνες των γονέων

Μία είδηση από την Πρέβεζα θίγει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, αυτό των ευθυνών των γονέων:


"Σε κωματώδη κατάσταση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πρέβεζας 15χρονος μαθητής ύστερα από υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών που κατανάλωσε σε κατάστημα της πόλης όπου γλεντούσε με συνομήλικους συμμαθητές του...Το θέμα αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε γονείς μαθητών που έκαναν παρεμβάσεις στις Αρχές, ζητώντας τη λήψη μέτρων για να μη σερβίρονται οινοπνευματώδη ποτά σε ανηλίκους.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας, Χρήστος Μπαΐλης, έδωσε ήδη εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της Δημοτικής Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει ενημέρωση σε όλους τους καταστηματάρχες και σε περίπτωση που εντοπίζονται παραβάτες οι κυρώσεις θα είναι πολύ αυστηρές."


Είναι γνωστό ότι οι μαθητές καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε διάφορα κέντρα, και ίσως το φαινόμενο να παρατηρείται πιο εύκολα στην επαρχία. Όλοι γνωρίζουν τι γίνεται σε διάφορους χορούς και σε πενθήμερες εκδρομές, και θα ήταν αστείο να ισχυριστούμε ότι οι γονείς είναι ανίδεοι για την πραγματικότητα αυτή.

Είναι λοιπόν υποκριτικό, με αφορμή ένα περιστατικό, οι αρχές να ισχυρίζονται ότι θα "πατάξουν το φαινόμενο". Και είναι ακόμα πιο υποκριτικό την παρέμβαση των αρχών να τη ζητούν οι γονείς, μεταθέτοντας σε αυτές τις δικές τους ευθύνες με τον ίδιο τρόπο που πολλές φορές τις μεταφέρουν στο σχολείο.

Οι γονείς των μαθητών θα έπρεπε να γνωρίζουν που βρίσκονται τα δεκαπεντάχρονα παιδιά τους, και όχι να ζητούν από όποιον βρίσκουν εύκαιρο να παίξει το ρόλο του χωροφύλακα.

Στην περίπτωση του περιστατικού της Πρέβεζας, βλέπουμε μία παρέα δεκαπεντάχρονων να γλεντάει σε κέντρο που σερβίρει οινοπνευματώδη και να τα καταναλώνει μέχρι αναισθησίας, και οι γονείς εμφανίζονται κατόπιν εορτής επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτεία. Θα περίμενε κανείς να γνωρίζουν που βρίσκονται τα ανήλικα παιδιά τους, να έχουν ασκήσει σωστή επίβλεψη, να τα έχουν διαπαιδαγωγήσει ώστε να είναι πιο υπεύθυνα, και αφού γίνουν όλα αυτά να ζητήσουν από την πολιτεία να παίξει κι εκείνη το ρόλο της.

Τέτοια συμβάντα θα πρέπει να προβληματίσουν για το πως οι ευθύνες των γονέων μετακυλίονται σε μηχανισμούς δημοσίων υπαλλήλων και πως οι δεκαπεντάχρονοι μαθητές οδηγούνται στην ανευθυνότητα.