Wednesday, February 15, 2012

Από την πολυθεσία των δικηγόρων στην πολυθεσία των εκπαιδευτικών

Μία ενδιαφέρουσα υπόθεση του δικηγορικού χώρου που αφορά το γόνο Γιώργο Μπουλούκο γεννά αναπόφευκτες συγκρίσεις με το χώρο της εκπαίδευσης:

"Σύμφωνα με τις καταγγελίες αλλά και με την εισαγγελική ποινική δίωξη που ασκήθηκε, τέσσερις υποψήφιοι του συνδυασμού του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, διόρισαν παράνομα άλλους κομματικούς και προσωπικούς φίλους τους στο ΙΚΑ. Οι καταγγέλλοντες ζητούν από τους καταγγελλόμενους να αποσύρουν τις υποψηφιότητές του και να παραιτηθούν. Καλούν δε τους δικηγόρους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ημέρα των εκλογών.

Το σκάνδαλο

Εξηγούμαστε: η δίωξη αφορά στη συμμετοχή των τεσσάρων υποψηφίων στο σκάνδαλο του διαγωνισμού του ΙΚΑ για την πρόσληψη 34 δικηγόρων στη Νομαρχία Αθηνών όπου κατατέθηκαν συνολικά 1.181 αιτήσεις δικηγόρων για πρόσληψη με κριτήριο τα χαμηλά εισοδήματα. Τρία χρόνια (!) συνεδρίαζε η επιτροπή αξιολόγησης όπου συμμετείχαν οι τρεις υποψήφιοι σήμερα με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και στις 18 Δεκεμβρίου 2009 αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει στην πρόσληψη και των εξής δικηγόρων. Πρόκειται για τους Μαρινέττα Γούναρη- Χατζησαράντου, υπ. σύμβουλο με τον συνδυασμό Ζαφειρόπουλου (με υψηλά εισοδήματα της τάξης των 100.000-163.000 ευρώ την περίοδο 2006-2010 που αποκρύφτηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν) και Κοτσανά Νικολάου, «συντρόφου» της κ. Κακογιαννάκου Μαριάνας, υποψηφία και αυτή με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Η πρόσληψη των παραπάνω αποφασίσθηκε μετά τη θετική βαθμολόγηση από τους συνυποψήφιούς τους Θανάση Παυλόπουλο, Μαριάννα Κακογιαννάκου, Γιώργο Μπουλούκο που διώκονται, όπως και η Μαρινέτα Γούναρη Χατζησαράντου. Μέσα στους προσληφθέντες βρίσκεται και η Παρασκευή Μπίζη, μέλος του ΕΔΙΣΥ επί ΝΔ, έχοντας δηλώσει έδρα της το γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου."


Φαίνεται πως οι δικηγόροι δε γνώριζαν τα κόλπα τόσο καλά όσο οι εκπαιδευτικοί: Χρειάστηκαν τρία χρόνια μαγειρέματος για να προσλάβουν τους φίλους, γκόμενους και κολλητούς, οι προσλήψεις υποτίθεται ότι θα γίνονταν με κοινωνικά κριτήρια αλλά η απάτη αποκαλύφθηκε, και τελικά επήλθε η ποινική δίωξη όπου οι εμπλεκόμενοι είναι τώρα υπόλογοι.

Αντίθετα, στον εκπαιδευτικό χώρο γίνονται αρκετές φορές το χρόνο προσλήψεις με έωλα κριτήρια (δύο φορές το χρόνο μόνο στα ΙΕΚ, διάφορες φάσεις πρόσληψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων, ΠΔΣ, ΚΕΚ, ΣΔΕ, για να αναφέρουμε μόνο λίγα), εδώ και χρόνια προσλαμβάνονται οι κομματικοί εγκάθετοι, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του διπλανού σχολείου, οι ανήκοντες στο περιβάλλον των διευθυντών, οι συγγενείς, γκόμενοι και οι γκόμενες, και όχι μόνο δεν επεμβαίνει κανένας αλλά οι υπαίτιοι συνεχίζουν ανενόχλητοι και ατιμώρητοι.

Βλέπουμε λοιπόν τον εκπαιδευτικό χώρο να είναι για μία ακόμα φορά πρωταθλητής στη διαφθορά, νικώντας ακόμα και τους δικηγόρους που η κοινή γνώμη εύκολα ταυτίζει με τη δικολαβία.