Το πρώτο έχει να κάνει με σωρεία πλαστων αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς. Για παράδειγμα:
"Σε αποκάλυψη κατάθεσης πλαστών δικαιολογητικών από υποψηφίους της προκήρυξης 6Κ/2009 οδήγησαν οι καταγγελίες αναγνωστών στο Diorismos.gr. Συγκεκριμένα, στα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 6Κ/2009 (ΦΕΚ 458/30.12.2009, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορούν την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας δεκαεννέα (19) συνολικά θέσεων τακτικού προσωπικού του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού παρουσιάζεται διοριστέος υποψήφιος ο οποίος λαμβάνει 292,5 μόρια από το τεστ δεξιοτήτων, το οποίο όμως βάσει των πινάκων 1Γ/2007 (Τεστ Δεξιοτήτων) του ΑΣΕΠ, δεν έχει δώσει ποτέ!
Επίσης σε άλλες τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις φαίνονται υποψήφιοι να λαμβάνουν 300 μονάδες (δηλαδή έγραψαν το απόλυτο 100 στο Τεστ Δεξιοτήτων) ενώ με βάση τα δημοσιευμένα ΦΕΚ με τις βαθμολογίες όσων έλαβαν μέρος στο Τεστ Δεξιοτήτων, η βαθμολογία των παραπάνω υποψηφίων δεν ξεπερνάει το 60.
Σε επικοινωνία του Diorismos.gr με την Ανεξάρτητη Αρχή, έγινε γνωστό ότι τα παραπάνω οφείλονται σε πλαστογραφίες συγκεκριμένων υποψηφίων της προκήρυξης και οι περιπτώσεις αυτές έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Οι υποψήφιοι αυτοί θα έπρεπε να είχαν αποκλειστεί αυτόματα από τις διαδικασίες επιλογής της προκήρυξης καθώς τα ονόματα και οι βαθμολογίες όσων εξετάστηκαν στο Τεστ Δεξιοτήτων είναι διαθέσιμα σε δεκαεννέα (19) ΦΕΚ (ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: ΤΟ 19Ο ΦΕΚ με τον οριστικό πίνακα).
Για ποιο λόγο όμως εμφανίζονται στα προσωρινά αποτελέσματα ως διοριστέοι υποψήφιοι που κατέθεσαν πλαστά δικαιολογητικά στο Τεστ Δεξιοτήτων, τη στιγμή που ο έλεγχος αυτός είναι αρκετά απλός;
Αναμένετε η επίσημη απάντηση από το ΑΣΕΠ."
Σημειώνεται ότι κανένας υποψήφιος δεν πέτυχε το απόλυτο 100 στο Τεστ Δεξιοτήτων, αυτό όμως δεν εμπόδισε κάποιους να κάνουν δεκτά τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Από τη στιγμή που η αλήθεια έγινε γνωστή μόνο εξαιτίας της καταγγελίας σε κάποια ιστοσελίδα και όχι λόγω κάποιας έρευνας ή φροντίδας του ΑΣΕΠ ή άλλων Αρχών, εύλογα προκύπτει το ερώτημα πόσες άλλες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, και φυσικά πόσες από αυτές αφορούν τους εκπαιδευτικούς.
Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με την απροθυμία κάθε κυβέρνησης να διορίσει "επιτυχόντες" διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που έλαβαν χώρα επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, βλέπουμε μία από τις διαμαρτυρίες των "επιτυχόντων" του τελευταίου διαγωνισμού των εκπαιδευτικών:
"Είμαστε 426 εναπομείναντες εκπαιδευτικοί, που διαγωνιστήκαμε με γραπτό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ με προκήρυξη του 2008. Δώσαμε διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2009 και τα οριστικά αποτελέσματα βγήκαν το Δεκέμβριο του 2009! Η προκήρυξη έλεγε πως πρέπει να μας απορροφήσει ΟΛΟΥΣ ΕΩΣ 31/12/2010."
Με δεδομένο το γεγονός πως παρόμοιες διαμαρτυρίες βλέπουμε εδώ και χρόνια, και όχι μόνο από "επιτυχόντες" εκπαιδευτικούς, αλλά και από άλλες κατηγορίες "επιτυχόντων", και πάλι εύλογα προκύπτουν κάποια ερωτηματικά. Μήπως οι κυβερνώντες γνωρίζουν κάτι που υποτίθεται πως δεν πρέπει να γνωρίζει ο πολύς κόσμος, οπότε και οι ίδιοι δεν εμπιστεύονται την αξιοπιστία του ΑΣΕΠ και προτιμούν να γίνει άλλος διαγωνισμός επί δικής τους διακυβέρνησης;
Σίγουρα το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον...