Ακόμα και σε καιρούς οικονομικής κρίσης, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βγάζουν καλό χαρτζηλίκι από τη συμμετοχή τους στις πάσης φύσεως επιτροπές απολυτηρίων εξετάσεων. Το αστείο είναι ότι η σχετική απόφαση αναφέρεται και στα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης.
Σε κάθε σχολείο, ο πρόεδρος της επιτροπής παίρνει 420 ευρώ, οι βοηθοί γραμματείς από 250, και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κινούνται ανάμεσα σε αυτά τα δύο ποσά. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους πληροφορικάριους, οι οποίοι έχουν το αποκλειστικό προνόμιο του χειρισμού της συσκευής ηλεκτρονικής μετάδοσης έναντι 350 ευρώ, αλλά κατά τα άλλα ξέρουν να διαμαρτύρονται όταν πρέπει να αναλάβουν παρόμοιες εργασίες στα σχολεία τους χωρίς επιπλέον πληρωμή.
Στα βαθμολογικά κέντρα οι επιπλέον αμοιβές αυξάνονται, χώρια τα όσα πηγαίνουν σε επιτηρητές και σουλατσαδόρους κάθε μορφής.
Γνωστά και τα μαλλιοτραβήγματα σε κάθε σχολείο για το ποιός θα επιλεγεί για την ανάληψη του σχετικού ρόλου, αν και συνήθως υπάρχουν παγιωμένες φατρίες, οπότε και δεν τίθεται θέμα εισβολής παρείσακτων.
Το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να δίνονται αυτές οι υπέρογκες αμοιβές. Οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται στις εργασίες αυτές στα πλαίσια των καθηκόντων τους, και μετά τους περιμένουν διακοπές. Φυσικά, οι διάφοροι συνδικαλιστές αποκρύπτουν επιμελώς όλα αυτά τα κρυφά εισοδήματα των μονίμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι εύκολα καταλήγουν να παίρνουν πολύ περισσότερα από όσα ισχυρίζονται πως προβλέπει το επίσημο μισθολόγιό τους.
Οι αμοιβές αυτές όμως υπάρχουν, ανάμεσα σε πολλές άλλες, ώστε να διαιωνίζεται η διαπλοκή για το μοίρασμα της πίτας, στο οποίο οι ίδιοι οι συνδικαλιστές έχουν μεγάλο ρόλο.