Monday, June 13, 2011

Αποσπάσεις και μεταθέσεις

Άρθρο του Χρήστου Κυργιάκη αναφέρεται στο ζήτημα των αποσπάσεων. Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα:

"Αν σκεφτούμε και το πρόσφατο αμαρτωλό παρελθόν που κουβαλάνε πίσω τους οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη θέσπισης συγκεκριμένων μετρήσιμων κριτηρίων.

Όλοι έχουμε συναντήσει ή έχουμε ακούσει τρανταχτές περιπτώσεις βυσματικών αποσπάσεων ή μεταθέσεων για τις οποίες εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας και την αγανάκτησή μας όμως όταν πρόκειται για προσωπική μας υπόθεση, δυστυχώς, οι περισσότεροι ακολουθούμε την ίδια τακτική. Ψάχνουμε τις διασυνδέσεις μας επιλέγοντας το ρουσφέτι και όχι τη διεκδίκηση ή, αν χρειαστεί, τη σύγκρουση με τη διοίκηση.

Και βέβαια το σύστημα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να ικανοποιήσει το αίτημά μας, αν είναι για ρουσφέτι. Αλίμονο, για πελατεία ψάχνει."



"
Ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι αποσπάσεις σε γραφεία βουλευτών, υπουργών και υφυπουργών γιατί γίνονται με καθαρά κομματικά κριτήρια και κανείς δεν παίρνει χαμπάρι το πότε και για πόσο γίνονται καθώς επίσης και κάτι μυστήριες αποσπάσεις (π.χ σε δημοτικές ή άλλου είδους βιβλιοθήκες) που γίνονται με φωτογραφικό τρόπο για να εξυπηρετηθούν κάποιοι συγκεκριμένοι."



Θα σταθούμε στην πρόταση για εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων:

"Προσωπικά, θεωρώ ότι μπορούν να υπάρξουν τέτοια αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία είναι λίγο πολύ γνωστά και, πιστεύω, μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την πλειοψηφία των συναδέλφων. Συγκεκριμένα:
- Προβλήματα αναπηρίας.
- Σοβαρά προβλήματα υγείας είτε των ίδιων των συναδέλφων είτε των παιδιών τους είτε των συζύγων (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης, κλπ)
- Οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, έγγαμος χωρίς παιδιά, έγγαμος με παιδιά, πλήθος παιδιών, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ)
- Συνυπηρέτηση
- Εντοπιότητα
- Οικονομική κατάσταση
- Προϋπηρεσία"


Το ερώτημα είναι αν αυτά τα κριτήρια θα συνεχίσουν να είναι αντικειμενικά μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής εκπαίδευσης. Μέχρι τώρα τα προβλήματα αναπηρίας και υγείας τα προωθούσαν οι αιρετοί, βαφτίζοντας ανάπηρους και ασθενούντες κάποιους που έχαιραν άκρας υγείας. Πολλοί ζητούν προνομιακή μεταχείριση λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, η οποία όμως οφείλεται σε διάφορα πάθη. Προϋπηρεσία; Πολλοί την έχουν αποκτήσει (προτού διοριστούν ως μόνιμοι) με τους γνωστούς τρόπους.

Η ουσία είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει απαξιώσει με την ιστορία του κάθε κριτήριο που υπό διαφορετικές περιστάσεις θα μπορούσε να θεωρείται αντικειμενικό.