Monday, June 6, 2011

Λίντα Κατέχη: Η Ελλάδα στην Αμερική

Έχουν γραφεί αρκετά για το θέμα της παρουσίας της Λίντας Κατέχη στη διεθνή επιτροπή που συστάθηκε για την αναμόρφωση του τριτοκοσμικού Ελληνικού πανεπιστημίου.

Τα αρχικά αίτια της τοποθέτησης της Λίντας Κατέχη ήταν οι θέσεις που κατείχε στη διοίκηση μεγάλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, και τα τότε σχόλια απέδωσαν την επιλογή της στο ότι εντυπωσίασε τον Πανάρετο κατά το ταξίδι του στην Καλιφόρνια. Υπήρξαν και αρκετά δημοσιεύματα με τη δακρύβρεκτη ιστορία της Κατέχη, καθώς στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στο σωβινιστικό ανδροκρατούμενο περιβάλλον του ΕΜΠ. Η ανδροκρατία πάντως της τότε συντηρητικής Ελλάδας δε φαίνεται να την εμπόδισε να προσληφθεί για δύο χρόνια στο εργαστήριο ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού (ΓΕΤΕΝ) αμέσως μετά την αποφοίτησή της, την ίδια στιγμή που οι συμφοιτητές της σπαταλούσαν δύο χρόνια από τη ζωή τους για να υπηρετήσουν δωρεάν το Πολεμικό Ναυτικό.

Στη συνέχεια όμως η εικόνα της αγνής Ελληνοπούλας που τραυματίστηκε από την ανδροκρατία του παλαιού πολυτεχνείου τραυματίστηκε με τη σειρά της από την εμπλοκή της σε σκάνδαλα ακαδημαϊκής διαφθοράς στις ΗΠΑ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το σκάνδαλο ευνοιοκρατίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις θεωρήθηκε μείζον δείγμα διαφθοράς, καθώς πολιτικοί και άλλοι παράγοντες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του Ιλινόις έβαζαν τα παιδιά τους από το παράθυρο στο πανεπιστήμιο, με κρυφές λίστες και συνδιαλλαγή.

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, στα Αμερικανικά πανεπιστήμια υπάρχει ένα θεσμοθετημένο σύστημα εισαγωγής γόνων στα "μεγάλα" πανεπιστήμια, το οποίο και δέχεται συνέχεια κριτική ακόμα και από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία προσπαθεί να εξισορροπήσει την επιλογή των καλύτερων με την οικονομική ευμάρεια που φέρνουν οι δωρεές και τα υψηλά δίδακτρα. Από αυτό το σύστημα έχουν ευνοηθεί και αμέτρητοι Έλληνες γόνοι, και αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα βιογραφικά των πολιτικών για να πεισθούμε για το γεγονός αυτό (εκτός αν κάποιος θεωρεί τους Έλληνες πολιτικούς νοητικά προικισμένους).

Αυτό σημαίνει ότι η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι που χρειάστηκε στο Ιλινόις αφορούσε γόνους που ήταν στα πρόθυρα της νοητικής καθυστέρησης, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των πολιτών για τη διαπλοκή αυτή.

Η Λίντα Κατέχη ισχυρίστηκε ότι η τοποθέτησή της στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έλαβε χώρα μετά το σκάνδαλο, οπότε και δεν είχε ανάμειξη σε αυτό. Όμως, δημοσιεύματα του ομογενειακού τύπου που μοιραία έφτασαν και στη μακρινή (για το Ιλινόις) Ελλάδα δείχνουν πως και η ίδια η Λίντα Κατέχη δεν είναι αμέτοχη σε τέτοιες πρακτικές:

"From the California Chronicle: "Despite early declaring she knew nothing about the university's secret admissions system for well-connected students,the Tribune has detailed how Katehi � currently the University of Illinois provost � helped facilitate admissions for a student she referred to as "the daughter of a fairly prominent Greek family in Chicago."
From the Davis Vanguard: "She passed an email through giving full name and title to the individual making a special request. She argues that she "took no action made no effort to alter, influence or interfere with the admissions decision of this applicant" and yet at the same time she referred to an influential by name and title. Her claim, "that was how" she "knew him."
We do not need, nor do we want, a Chancellor who sees fit to be complicit, or at the very least complacent, with corruption that seeks to further disempower working and lower class students, students of color, and students who are not well connected."


Από άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία:

"Τη Λίντα Κατέχη ανέφεραν δύο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Chicago Tribune», πέρυσι το καλοκαίρι, λίγο προτού η ίδια αναλάβει πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Κατέχη είχε αντιγράψει τουλάχιστον 14 e-mails που σχετίζονταν με την υπό διερεύνηση εγγραφή φοιτητών κατά την τελευταία πενταετία. Η εφημερίδα σημείωνε, πάντως, ότι δεν φαινόταν να είχε ρόλο-κλειδί στο «νεφελώδες σύστημα» των εγγραφών. Αλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας επικεντρωνόταν στο ρόλο έλληνα ορθόδοξου ιερέα, που φερόταν να προώθησε την εγγραφή της κόρης μιας φιλικής του οικογένειας μέσω συμβούλου του Αλέξη Γιαννούλια. Η κοπέλα βρισκόταν σε λίστα αναμονής και η εφημερίδα ανακάλυψε ότι τέσσερις μήνες αργότερα ο έλληνας ιερέας βοήθησε τον Γιαννούλια με μια χορηγία τουλάχιστον 120.000 δολαρίων."


Στις λίγες αυτές γραμμές βλέπουμε μία εικόνα χαρακτηριστικά Ελληνική: Τη σύμπλευση πολιτικής, θρησκευτικής, οικονομικής και θεσμικής εξουσίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναξιοκρατική προώθηση μίας γόνου.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει από αυτά είναι αν η Λίντα Κατέχη θα φέρει το Αμερικανικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ή αν πήγε το Ελληνικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ.

Μάλλον θα πρέπει να πιστέψουμε το δεύτερο, αν κρίνουμε από το πως η Λίντα Κατέχη βλέπει το Ελληνικό πανεπιστήμιο:

«Πώς κρίνετε το επίπεδο των ελληνικών ΑΕΙ και των διδασκόντων;

Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι μεν σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας τους, όμως η δύναμή τους βρίσκεται στην ποιότητα των σπουδαστών και του διδακτικού προσωπικού. Αυτά είναι δύο από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους. Θεωρώ ότι έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες να προχωρήσουν και αν αξιοποιήσουν τη δυναμική τους, θα καθιερωθούν μεταξύ των κορυφαίων ΑΕΙ ανά τον κόσμο. Οι διδάσκοντες εκπροσωπούν την κορυφαία διανόηση της χώρας. Είναι δημιουργικοί, αφοσιωμένοι, έχουν κίνητρα και χαρακτηρίζονται από άριστη εργασιακή ηθική.»


Αν η Λίντα Κατέχη τα λέει αυτά για τους φοιτητές που δεν έγραψαν ούτε πάνω από τη βάση ή δεν έχουν καν στοιχειώδεις γνώσεις γραφής και ανάγνωσης και προσπαθούν να αποφοιτήσουν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στο σκονάκι, και για τους καθηγητές που επιδίδονται σε διαρκή πλαγιαρισμό, αντιγραφή, δοσοληψίες με συνδικαλιστές και φοιτητοπατέρες, νεποτισμό και διαφθορά, τότε θα πρέπει να αμφισβητίσουμε σοβαρά την ηθική της και την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η παρουσία της στα Ελληνικά ακαδημαϊκά πράγματα.