Saturday, June 18, 2011

Αξιολόγηση Ελληνικών πανεπιστημίων

Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις για τις επιτροπές αξιολόγησης των διαφόρων πανεπιστημιακών τμημάτων, δε μπορούμε να μην κάνουμε μία ουσιώδη παρατήρηση για τη σύνθεση των επιτροπών αυτών.

Όλα τα μέλη τους είναι σαφέστατα Ελληνικής καταγωγής, και πάντοτε κάποιο από αυτά προέρχεται από πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Πιθανόν η επιστημονική διαδρομή τους να είναι άριστη, όμως το γεγονός αυτό δε μπορεί να μην προκαλεί συνειρμούς ενδοοικογενειακής συννενόησης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα μέλη αυτά προέρχονται από Ελληνικά πανεπιστήμια και έχουν λάβει προνομιακή βοήθεια από Έλληνες πανεπιστημιακούς για την προώθηση της καριέρας τους στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος ως φοιτητής έλαβε προνομιακή βοήθεια με τη μορφή συστατικών επιστολών, υποτροφιών και προώθησης σε συγκεκριμένες θέσεις μέσω των γνωριμιών κάποιων καθηγητών (οφέλη που τα Ελληνικά πανεπιστήμια κρατούσαν πάντα για συγκεκριμένες ομάδες φοιτητών), θα διανοηθεί τώρα να χαρακτηρίσει το τμήμα από το οποίο ξεκίνησε ως ανεπαρκές, και θα τολμήσει να δυσαρεστήσει τους ευεγέρτες του;