Friday, June 17, 2011

Το κόστος της "δωρεάν εκπαίδευσης"

Αφού για δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε με όλες τις σοσιαλιστικές δυνάμεις του στην εξαθλίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην παγίωση της εκπαιδευτικής διαφθοράς, επιτέλους η Διαμαντοπούλου αποφάσισε να πει μία σημαντική αλήθεια.

Διαβάζουμε στην εφημερίδα Ημερησία:

"Ενδεικτικά, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι υπάρχει τμήμα ΤΕΙ που λειτουργεί στην περιφέρεια με κόστος 42.000 ευρώ ανά φοιτητή, όταν το μέσο κόστος λειτουργίας στο κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ είναι 32.000 δολάρια (!).

...Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο, υπάρχουν Τμήματα που δεν προχωρούν σε διαγραφές «αιώνιων» φοιτητών από τα μητρώα τους και άλλα που ανεβάζουν τον πήχυ δυσκολίας των σπουδών για να επιμηκύνουν τη διάρκειά τους και να διατηρούν υψηλό αριθμό φοιτητών."


Φυσικά αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Όμως, όποιος τα έλεγε δεχόταν τις επιθέσεις των "δημοκρατικών" που μιλούσαν για "αντιδραστική κριτική". Το αποτέλεσμα ήταν να χάνονται κονδύλια μέσα σε δαιδαλώδεις διαδρομές, να γίνονται αθρόες προσλήψεις ανίκανων και να λειτουργούν διάφορα παραμάγαζα, άλλοτε με κομματικό και άλλοτε με οικογενειακό χαρακτήρα.

Φαίνεται λοιπόν πως πρέπει να ευγνωμονούμε το μνημόνιο που τώρα η πολιτική ηγεσία δυσκολεύεται να συνεχίσει να καλύπτει την κατάσταση αυτή.