Saturday, May 15, 2010

Ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης

Αν και έχουμε πολλές φορές καταφερθεί κατά της διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του πρύτανη Γεροθανάση προσωπικά για πολλά θέματα, όπως για το θέμα της Σχολής Πλαστικών Τεχνών και την εναντίωση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τη στιγμή που το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχει γίνει ο περίγελος της Αλβανίας, οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στο Γεροθανάση για την κριτική που άσκησε για θέματα διαφθοράς:


"Κοινό μυστικό αποτελεί στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι εδώ και λίγο καιρό, ο ίδιος ο κ. Γεροθανάσης έχει ζητήσει με έγγραφό του το οποίο εκτείνεται σε 30 περίπου ερωτήματα, συγκεκριμένες απαντήσεις για διάφορα θέματα που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα του ιδρύματος. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ο κ. Γεροθανάσης ζητάει στοιχεία για τα οδοιπορικά που πήραν μέλη της πρυτανικής αρχής αλλά και υπάλληλοι σε διευθυντικές θέσεις, από την αρχή της δεκαετίας, όπως επίσης και για διαγωνισμούς προμήθειας διαφόρων υλικών. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Γεροθανάσης στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου μίλησε για «κονσόρτσιουμ καθηγητών που ‘χτυπάνε’ διαγωνισμούς του Δημοσίου» κάτι που φυσικά δεν επιτρέπεται. Επίσης, στην ιδιαίτερα «θορυβώδη» συνεδρίαση, χωρίς όμως… τους φοιτητές αυτή τη φορά, ο πρύτανης ανέφερε ότι ο προϊστάμενος της Επιτροπής Ερευνών παίρνει 1.800 ευρώ περισσότερα από τον κανονικό μισθό του! Οι καταγγελίες για τα οδοιπορικά που καταλογίζονται σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν είναι κάτι καινούργιο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, για μετάβασή τους στα τμήματα του Αγρινίου έχουν πάρει οδοιπορικά… Πάτρας, με αποζημίωση για τα διόδια της γέφυρας του Ρίου.
ς απαντήσεις για διάφορα θέματα που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα του ιδρύματος. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ο κ. Γεροθανάσης ζητάει στοιχεία για τα οδοιπορικά που πήραν μέλη της πρυτανικής αρχής αλλά και υπάλληλοι σε διευθυντικές θέσεις, από την αρχή της δεκαετίας, όπως επίσης και για διαγωνισμούς προμήθειας διαφόρων υλικών. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Γεροθανάσης στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου μίλησε για «κονσόρτσιουμ καθηγητών που ‘χτυπάνε’ διαγωνισμούς του Δημοσίου» κάτι που φυσικά δεν επιτρέπεται. Επίσης, στην ιδιαίτερα «θορυβώδη» συνεδρίαση, χωρίς όμως… τους φοιτητές αυτή τη φορά, ο πρύτανης ανέφερε ότι ο προϊστάμενος της Επιτροπής Ερευνών παίρνει 1.800 ευρώ περισσότερα από τον κανονικό μισθό του! Οι καταγγελίες για τα οδοιπορικά που καταλογίζονται σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν είναι κάτι καινούργιο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, για μετάβασή τους στα τμήματα του Αγρινίου έχουν πάρει οδοιπορικά… Πάτρας, με αποζημίωση για τα διόδια της γέφυρας του Ρίου."


Το ότι οι καθηγητάδες κάνουν "δουλειές" στην πλάτη του φορολογούμενου καλυπτόμενοι πίσω από τις εξαγγελίες για "το αυτοδιοίκητο και το δημόσιο χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου" κάθε άλλο παρά κρυφό είναι. Δυστυχώς όμως σπάνια κάποιος καταδικάζεται, ή έστω τιμωρείται, για διαφθορά.