Sunday, May 16, 2010

Ο Πανάρετος και το σκάνδαλο στον ΟΕΕΚ

Το σκάνδαλο που λέγεται ΟΕΕΚ έχει πολλές πτυχές, και οι πιθανότητες να υπάρξει ποτέ πλήρης διαλεύκανση είναι λίγες. Φαίνεται όμως ότι ο Υφυπουργός Παιδείας Πανάρετος αποφάσισε να ασχοληθεί με το πλέον προκλητικό κομμάτι του, αυτό της ατιμωρησίας όσων αποδεδειγμένα έφαγαν τεράστια ποσά από τον ΟΕΕΚ κατά το διάστημα 1997-2003.

Στον ΟΕΕΚ είχε στηθεί μία φάμπρικα απάτης όπου τα διάφορα "στελέχη" έτρωγαν λεφτά με τα πλέον πιθανά και απίθανα προσχήματα. Ένα από τα αγαπημένα τους ήταν να δηλώνουν τους εαυτούς τους ως ωρομίσθιους καθηγητές, παρά το γεγονός ότι το διοικητικό προσωπικό του ΟΕΕΚ υποτίθεται ότι απαγορεύεται να είναι ταυτόχρονα και διδακτικό. Άλλοι τρόποι ήταν οι υπερτιμολογήσεις διαφόρων εκδηλώσεων και υπέρογκα "εκτός έδρας" έξοδα. Στο κόλπο ήταν και μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που σε αντάλλαγμα έπαιρναν και εκείνα μερίδιο από την πλουσιοπάροχη πίτα.

Η υπόθεση έφτανε ως τα υψηλότερα κλιμάκια, και άγγιζε τόσο των εμπνευστή του κατάπτυστου κατασκευάσματος των ΙΕΚ Σουφλιά, όσο και τον Αρσένη και τον Ευθυμίου. Και αυτό γιατί συγγενικά και προστατευόμενα πρόσωπα όλων αυτών κέρδισαν από τη σιωπηλή συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για την ατιμωρησία όλων των εμπλεκομένων.

Όταν κάποια στιγμή το σκάνδαλο βγήκε στην επιφάνεια, ο τότε Πρόεδρος του ΟΕΕΚ Μπότσαρης, σύζυγος της γνωστής Αντιπροέδου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Ευανθίας Μπότσαρη και προστατευόμενης του Ευθυμίου, αλλά και ομοτράπεζης της Γιαννάκου, δήλωσε πως θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα απλώς το κουκούλωσε, και οι πρωταγωνιστές του κατέληξαν να απολαμβάνουν την πολιτική ασυλία τους, και αρκετοί μάλιστα να συνεχίζουν να επωφελούνται του συστήματος που άλλωστε οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει.

Και ενώ η υπόθεση αποτελούσε ένα τυπικό παράδειγμα ατιμωρησίας στο πεδίο δράσεως της εκπαιδευτικής μαφίας, ο Υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος πήρε τη γενναία απόφαση να ζητήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να δοθούν πίσω τα κλεμμένα:


"Ευελπιστώ ότι θα συμπράξετε στην προσπάθεια να αποδείξουμε στην Ελληνική Κοινωνία ότι οι έλεγχοι της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών διενεργούνται για να διασφαλίζουν την νόμιμη, ορθολογική, αποτελεσματική και αποδοτική χρήση του δημόσιου χρήματος και ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων εφαρμόζονται προσθέτοντας αξία στην δημόσια διαχείριση."


Η κίνηση αυτή ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από τους βρώμικους χώρους που κάλυπταν το πλιάτσικο, και τα αρνητικά δημοσιεύματα ξεκίνησαν τη γνωστή προπαγάνδα, με πρωτοστάτη το ΔΟΛ, φυσικό χώρο του Ευθυμίου. Και φυσικά δεν έλλειψε και η έντονη δυσφορία της Αννούλας Διαμαντοπούλου, η οποία δεν είναι καθόλου αθώα, καθώς άτομα που μετείχαν στην αμαρτωλή διοίκηση του ΟΕΕΚ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κουστωδία της στο Υπουργείο Παιδείας!

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και θα υπάρξει συνέχεια.