Monday, May 17, 2010

Ριζοσπάστης εναντίον Μπουρνόβα

Ο αγώνας για το ποιός θα αναδειχθεί στο μεγαλύτερο φοιτητοπατέρα και θα χαϊδέψει περισσότερο τα αυτιά μαθητών και φοιτητών είναι αδυσώπητος, αλλά φαίνεται ότι στο Ριζοσπάστη γνωρίζουν καλά τη μέθοδο της επιτυχίας. Έτσι, ακόμα και όταν η Ευγενία Μπουρνόβα, γραμματέας της ελεεινής ΠΟΣΔΕΠ, πει κάτι σωστό, οι γραφίδες του Ριζοσπάστη σπεύδουν να τονίσουν ποιός είναι ο υπέρτατος προστάτης της σπουδάζουσας νεολαίας.

Η δήλωση της Μπουρνόβα που έκανε το Ριζοσπάστη να βγάλει αφρούς αφορούσε τη διανομή των συγγραμμάτων, η οποία κατά τη Μπουρνόβα θα μπορούσε να γίνεται ηλεκτρονικά για την εξοικονόμηση χρημάτων για τις βιβλιοθήκες. Βέβαια, λεφτά για τις βιβλιοθήκες δίνει το κράτος εδώ και πολλά χρόνια, και χάρη στα κονδύλια αυτά στήθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά ας μείνουμε στο θέμα της διανομής των συγγραμμάτων.

Ο Ριζοσπάστης δεν παραλείπει να επιτεθεί και στον Ψαριανό που έκανε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή ζητώντας να διανέμονται τα συγγράμματα ηλεκτρονικά και να εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο που για το ΚΚΕ αποτελεί κόκκινο πανί. Το επιχείρημα του Ριζοσπάστη είναι ότι οι φοιτητές θα δυσκολεύονται να διαβάζουν εκατοντάδες σελίδες στην οθόνη, οπότε χρειάζονται τις έντυπες εκδόσεις, και φυσικά δε μπορούν να δίνουν λεφτά για βιβλία, καθώς είναι καλύτερα να τα επενδύουν σε εισφορές για το κόμμα.

Εκείνο που παραλείπει ο Ριζοσπάστης είναι ότι τα πολυσέλιδα βιβλία που διανέμονται δε διαβάζονται από κανέναν, είτε λόγω της χαμηλής τους ποιότητας, είτε (συνηθέστερα) επειδή οι φοιτητές προτιμούν να κάνουν σκονάκια οπότε τα βιβλία τους είναι άχρηστα.

Η ηλεκτρονική διανομή των βιβλίων δεν αφαιρεί πολλά από την όλη διαδικασία. Οι λίγοι που ενδιαφέρονται να διαβάσουν θα μπουν στο έξοδο να αγοράσουν ένα βιβλίο διεθνούς κύρους που έτσι κι αλλιώς δε θα έπαιρναν από το πανεπιστήμιο. Οι πολλοί δε θα άνοιγαν κανένα βιβλίο, και θα έμπαιναν πάλι σε έξοδα προκειμένου να αγοράσουν κάποιο λυσάρι με ΣΟΣ, το οποίο επίσης δε θα διαβάσουν παρά θα πάρουν μαζί τους στις εξετάσεις προκειμένου να αντιγράψουν από αυτό.

Οι τελευταίοι όμως αποτελούν και το κοινό από το οποίο θα στρατολογήσουν στελέχη οι διάφορες παρατάξεις της αριστεράς, και φυσικά το ΚΚΕ δε θα μπορούσε να αφήσει να χαθούν ευκαιρίες για να τους πείσει ότι αγωνίζεται για λογαριασμό τους για ένα μέλλον που δεν αξίζουν.